PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
Terima kasih kerana sudi singgah di sini :) Jemput tengok-tengok, kalau berkenan boleh order. Untuk produk yang lain, sila lihat di home :))

Latest product

Kami mempunyai banyak produk terbaru...Untuk melihat product terbaru sila click NEW! di bawah header..jangan lepaskan peluang untuk mencuba..

2014

Untuk tahun 2014 ni ingin berkongsi ilmu yg telah saya pelajari dengan anda semua...saya akan membuka class utk anda mempelajari menu yg terdapat di dlm blog ini...anda pilih module dan saya akan memberitahu jumlah yuran utk kelas tersebut...tq

Pavlova


Salam..Hari nak share satu resepi yg simple,sedap tapi agak cerewet nak membuatnya...tak de cerewet manapun cuma kena lebih berhati2 sbb ia melibatkan putih telur..Resepi ni saya dapat drpd kawan di internet jugak,kak Wan Mastura..Nama dessert ni Pavlova,rasanya aggak kenyal mcm mashmallow,tapi lg sedap sbb ada cream & fresh fruit kat atas tu..

Pavlova

180gm putih telur (sy guna 5 biji )
secubit garam
1/2 tsp cream of tar tar
100gm caster sugar
1tsp vanilla essence
1tsp white vinegar (saya guna lemon juice)
1tsp tepung jagung

1-2 tub thickened cream (saya guna 1 kotak kecil thicken cream)

topping-any fruits ie strawberry,kiwi,grapes,plum etc...

Method

-Pukul putih telur,garam & cream of tartar utk 30 saat, masukkan gula sikit2 (dlm 1 tb),beat sekejap masuk lagi sikit2 sampai gula habis. Make sure gula betul2 hancur.Texture licin dan berkilat.

-Masukkan esen vanilla,lemon juice & tepung jagung dan gaul rata.

-Lukiskan bulatan 10 " atas kertas silicon atau bboleh guna mana2 tin rendah (non stick),kalau non stick alas dgn silicon paperr supay x melekat.

-Bakar pada suhu 140C untuk 1 1/2 jam.JANGAN SESEKALI BBUKA PINTU OVEN.Sebaik-baiknya untuk makan esok hari,buat malam,tutup oven & tinggalkan dalam oven.

-Bila nak serve,beat cream,letak atas meringue dan susun fruits kat atas..Cream & fruits tu jgn letas terlalu awal,nnt jadi soggy..

*Pastikan peralatan yg hendak digunakan bebas dr minyak atau air atau tercampur sedikit kuning telur ke dalam putih telur,otherwise meringue tak akan menjadi..