Makaroni Berlauk..mmg sedap makaroni ni,sebab apa sedap..sbb salah satu ingredients ada krim..sy mmg suka...saya buat utk di bawak ke rmh uncle utk majlis makan2..resepi dari majalah..
Makaroni berlauk
Bahan-bahan-
2 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 labu bawang besar-cincang halus
1/4 cm halia
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar rempah beriani
1 biji tomato-cincang
300gm daging kisar (sy habiskan 1 bungkus 400gm)
Garam secukup rasa)
3
sudu kecil air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
80 gm sayur campur
200gm makaroni-rebus hingga lembut
150gm susu
100gm krim tenusu
4 biji telur
150gm keju cheddar
Cara-
-Tumis bawang,halia & masukkan campuran serbuk kari dan rempah beriani. Kacau rta
-Masukkan tomato,daging,air & garam,kemudian kacau hingga garing.
-Masukkan lada hitam,pati ayam & sayur campur,kacau selama 5 minit.
- Gaulkan makaroni rebus dgn inti daging.
-Masukkan ke dalam bekas tahan panas.
Pukul susu,krim,telur,curahkan ke atas campuran makaroni tadi.
-Tabur keju parut di atasnya dan bakar pada suhu 180c sehingga masak.Kalau oven sy lebih kurang 45 minit..
-Sedia utk dingapp...